Å ruste barna til livet

Av Live Lo Tessem,
Pedagogisk leder/spesialpedagog i Espira SnurrefjelletI løpet av påskeuken har jeg reflektert mye over ulikhetene i barnehagene i Norge og barnehagene i Zimbabwe.

I Norge har vi barnehageloven og rammeplanen som vi må forholde oss til når vi skal ut å jobbe i de norske barnehagene. Lek, læring, danning og omsorg er noen av de mange områdene barna i norske barnehager skal lære. Dette er viktig for oss fordi vi ønsker å gi barna best mulige muligheter i livet. Vi ønsker å ruste barna til å bli gode samfunnsborgere i vårt samfunn.

I Zimbabwe, hvor jeg ønsker å trekke frem vår Espirabarnehage i Bindura, er de også opptatt av å ruste barna til å bli best mulig samfunnsborgere i sitt samfunn. Med der er det andre områder som er viktigere for å klare seg senere i livet.

Mens vi var i Zimbabwe lærte vi at barnehagen er stedet hvor mange av barna får sitt eneste måltid i løpet av dagen. Barnas foresatte er veldig opptatt av at barna skal gå til barnehagen, mye på grunn av maten.

Det andre som er en av de viktige områdene i Espirabarnehagen er at barna skal lære å lage ulike ting, blant annet å sy, brodere og lage møbler. De skal lære å så og høste maiskorn og andre grønnsaker.

Mange vil kanskje tenke at utviklingen ikke har kommet så langt i Zimbabwe, men hva alle disse barna kan allerede i barnehagealder, er helt utrolig.

Det som jeg sitter å tenker på i dag er at alle de voksne som jobber i Espirabarnehagen vår, er opptatt av å lære av oss og utvikle seg videre, i tillegg til kunnskapen de allerede har om barnehager i sitt land. De ønsket å bruke det de lærte i min og Ingrid sin samling og de var opptatt av hva vi gjør i norske barnehager.

Jeg ser enda store forskjeller mellom barnehager i Norge og Zimbabwe, men en ting er sikkert; begge parter gjør alt de kan for at barna skal ha det godt og bli gode og trygge samfunnsborgere.


Spirehilsen fra Live

Publisert av

Espira

Espira driver over 100 barnehager med nærmere 9500 barn og over 2600 ansatte. Vi skal gi barna en fantastisk start på livet!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s